Motivatie om te blijven trainen
Zo hou je de motivatie om te blijven trainen
Een gebrek aan motivatie is iets waar veel sporters vroeg of laat een keertje mee te maken krijgen. Na een tijdje kan het zijn dat je je doelen uit het oog verliest of dat je het gevoel krijgt dat het trainen eigenlijk helemaal geen zin heeft. Je verliest dan de motivatie en de wilskracht om naar de sportschool te blijven gaan. De kunst is dan om het toch vol te blijven houden. Hoe dat werkt? Rebels Gym vertelt je er meer over.
De oorzaak begrijpen
Mentaal uitgeput raken en de motivatie om te sporten verliezen, heeft een direct effect op hoeveel je aan kunt tijdens je trainingen. Het is logisch dat mentale vermoeidheid invloed kan hebben op metingen zoals reactietijd, verwerkingssnelheid en focus. Wat opvallender is, is dat het ook je uithoudingsvermogen en je spierkracht kan verminderen. In een onderzoek uitgevoerd aan de Michigan Technological University, nam de fysieke kracht van de deelnemers met 10-66% af en het uithoudingsvermogen met 25% toen ze mentaal vermoeiende vragen kregen terwijl ze aan het trainen waren.
Hoe komt dat?
Er zijn twee mogelijke verklaringen waarom dit gebeurt. Ten eerste, hoe vermoeider je mentaal bent, des te hoger de signaleringsgraad. Dat betekent dat je hersenen meer en harder moeten communiceren met de rest van je lichaam om op het gewenste niveau te presteren. Dit zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je fysiek harder moet werken.
De andere theorie is dat je hersenen het trainen op een andere manier verwerken als ze moe zijn. Hierdoor lijken trainingen langer dan ze daadwerkelijk zijn. Het kan in die situatie dus voorkomen dat je lichaam in principe nog langer door kan gaan, maar dat je hersenen besluiten dat ze niet verder kunnen. Je bent dan letterlijk mentaal niet meer in staat om verder te gaan.
Mentale vermoeidheid
Er zijn twee belangrijke modellen van mentale vermoeidheid: het centrale governor-model en het psychobiologische model.
Centrale governor-model
Het centrale governor-model suggereert dat de hersenen fysieke inspanning reguleren en de output controleren, zodat je het veilige evenwicht van het lichaam niet in gevaar brengt. Dit is een zogenaamde top-down theorie: je hersenen houden je veilig zonder dat je het zelf doorhebt.
Psychobiologische model
Volgens het psychobiologische model stoppen mensen met bewegen zodra ze hoge niveaus van waargenomen inspanning ervaren. En dus niet omdat ze fysiologisch falen bereiken. Er wordt simpelweg dus bewust geloofd dat de oefening fysiek onmogelijk is op dat moment.
Beide modellen zijn theoretisch, maar belangrijk voor het begrijpen van mentale vermoeidheid. Ondanks de verschillen zijn de modellen het erover eens dat mentale vermoeidheid leidt tot verminderde sportprestaties.
De wetenschap van wilskracht
Als er iets belangrijk is voor een succesvolle training, dan is het wel het vermogen tot zelfbeheersing en het doorzettingsvermogen om een oefening daadwerkelijk helemaal af te maken. Alhoewel het natuurlijk een bepalende factor is voor succes, kan het ook een beperkend effect hebben.
Volgens onderzoeker Roy Baumeister zijn wilskracht en zelfbeheersing beperkt beschikbaar voor ons als mensen. In 1998 introduceerde hij de term “ego depletion”. Deze term suggereert dat wilskracht een soort reservoir is. Alles wat we doen in de loop van een bepaalde periode wat wilskracht vereist, putten we uit dat reservoir. Zo raakt het reservoir logischerwijs leeg na een tijdje. Hierdoor komt het bijvoorbeeld voor dat mensen in januari fanatiek beginnen met sporten, maar in februari al trainingen beginnen te skippen. Of denk maar aan hoe je de hele dag gezond eet, maar ’s avonds toch zondigt met wat junkfood. Het reservoir met zelfbeheersing en wilskracht is leeg. Zo is er niks meer om de verleiding tegen te gaan.
In 2007 stelden onderzoekers Richard Ryan en Edward Deci dat de daadwerkelijke werking van dit systeem wat genuanceerder is dan Baumeister stelde. In hun onderzoek stelden ze dat je wilskracht en zelfbeheersing minder snel opraakt als je je concentreert op de daadwerkelijke reden dat je iets doet. Een belangrijk onderscheid maken ze hierin tussen excentrieke motivatie en intrinsieke motivatie. Je intrinsieke motivatie, zelfrespect en de beste versie van jezelf zijn, zorgen ervoor dat je minder snel mentaal uitgeput raakt dan wanneer je je richt op excentrieke factoren, zoals hoe je eruitziet en wat andere van je vinden. Je kunt dus diepere reservoirs vol wilskracht maken door je te richten op je intrinsieke motivatie!
Tips voor meer motivatie bij het trainen
Nu we weten waardoor we soms mentaal uitgeput raken en daardoor minder tot niet sporten, kunnen we wat tips opstellen om ervoor te zorgen dat we toch nog aan onze lichaamsbeweging komen:
- Korter en intensiever trainen: een kortere en meer intense training kost je minder mentale energie dan een langdurige. Ben je moe aan het einde van de dag? Kies dan voor bijvoorbeeld een intervaltraining met hoge intensiteit.
- Verminder uitputtingsslagen overdag: probeer alles wat mentaal energie bij je vreet op een dag zo veel mogelijk tot een minimum te beperken. Ga bij jezelf na wat jou energie kost en verzin manieren om dit te beperken.
- Neem meer korte pauzes: neem in plaats van één lange pauze meerdere korte pauzes gedurende de dag. Meerdere korte pauzes verminderen mentale vermoeidheid.
- Vermijd beeldschermen: als je gaat pauzeren, doe dan ook echt even al je schermen weg. Ga dus niet van je computerscherm over op je telefoonscherm. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen om echt even te ontspannen.
Contact met Rebels Gym
Wil je meer weten over sporten, trainen en hoe je dit het beste aanpakt? De personal trainers van Rebels Gym helpen je graag verder. Neem contact met ons op of kom gewoon eens langs voor een persoonlijk gesprek. Je bereikt ons via mail op info@rebels-gym.com en telefonisch via 06 – 30372354. Je kunt natuurlijk ook het contactformulier op onze website invullen.