Wat is bulken?

Bulken voor spiermassa

Doe jij aan krachttraining? Dan heb je de term bulken vast wel eens voorbij horen komen. Wat is bulken? Bulken is kort gezegd niets anders dan iets meer calorieën eten dan dat jouw lichaam normaal gesproken nodig heeft in combinatie met stevige krachttraining. Hierbij gaat het erom dat je aankomt in spiermassa, terwijl jouw vetpercentage zo min mogelijk stijgt. Je moet dus goed letten op wat je eet en hoeveel. En dat je op de juiste manier traint. Anders kweek je geen spiermassa, maar vet. Rebels Gym vertelt je graag meer over bulken.

Hoe werkt bulken?

Als je gaat bulken, wil je dus spiermassa opbouwen door meer calorieën in te nemen dan te verbranden, terwijl je tegelijkertijd intensief traint. Hoe werkt dit? Jouw lichaam verbruikt per dag een bepaald aantal calorieën. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, kom je aan. Maar als je aan krachttraining doet, zal jouw lichaam een deel van het overschot aan calorieën omzetten in extra spiermassa. Laat die spierballen maar komen!

Gecontroleerd aankomen

Bij bulken is het belangrijk dat je jezelf niet ongecontroleerd vol propt met eten. Je moet gecontroleerd aankomen, dus net iets meer eten dan dat jouw lichaam verbruikt. Een goede richtlijn hiervoor is een overschot van 500 calorieën per dag als je begint met bulken.

Cutten

Om spiermassa te kunnen kweken, heeft jouw lichaam brandstof nodig. Daarom moet je meer calorieën consumeren dan jouw lichaam kan verbranden. Weet wel dat het onmogelijk is om het volledige overschot aan calorieën in spiermassa om te zetten. Je komt dus bijna altijd ook wat aan in vet. Dit vet kun je na een periode van bulken weer kwijtraken door een tijdje minder calorieën in te nemen dan je verbrandt. Dit wordt ook wel cutten genoemd. Jouw vetpercentage neemt hierdoor af, waardoor jouw lichaam ‘droger’ wordt en de spieren die je tijdens de bulkfase hebt opgebouwd beter zichtbaar worden.

Met rebels Gym gericht werken aan je doel

  • Afvallen
  • Spiergroei
  • Beach body
  • Droomlichaam

PLAN EEN GRATIS INTAKE!

Rebels Gym

Geen spiermassa verliezen tijdens cutten

De kunst van het cutten is dat je geen spiermassa verliest, terwijl je wel zoveel mogelijk vet kwijtraakt. Richt jouw voedingsschema daarom zo in dat jouw spiermassa zoveel mogelijk in tact blijft. Eet voldoende eiwitten en blijf op de juiste manier trainen door de focus van de training van spieropbouw te verleggen naar pure kracht.

Zorg voor voldoende rust

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bouw je geen spiermassa op in de sportschool, maar juist tijdens de rustperiodes. Zorg daarom voor voldoende rust tijdens het bulken. Jouw spieren krijgen dan de kans om te herstellen en extra spiermassa op te bouwen.

Meer weten over bulken?

Bij Rebels Gym helpen wij je graag bij het bulken. Wij weten precies wat hiervoor nodig is en begeleiden je tijdens dit proces. Heb je vragen? Of wil je meer informatie? Bel naar +31(6) 30 37 23 54 of mail naar info@rebels-gym.com.