Voordelen van krachttraining

De onbetwiste voordelen van krachttraining

Ga jij consistente naar de sportschool en werk je daar een bikkelharde krachttraining af? Die gymsessies helpen je niet alleen op termijn er beter uit te zien, maar daarnaast voel je je beter en krijg je een mentale boost. Krachttraining is meer dan alleen spiermassa kweken of vetmassa verliezen.

Hoe jij de trainingsvorm die je beoefent ook wilt benoemen, één soort training die je elke week minimaal 2 keer zou moeten doen, is krachttraining. Maar wat is krachttraining dan precies? Wij, bij Rebels Gym, definiëren krachttraining als volgt: ‘krachttraining is elke fysieke beweging waarbij jij je eigen lichaamsgewicht, apparatuur, dumbbells, barbells of weerstandsbanden inzet om spiermassa, kracht en/of uithoudingsvermogen op te bouwen’.

Zie hieronder de grootste voordelen van krachttraining, opgesteld door onze Personal Trainers:

Het realiseren van spiergroei

Zolang jij je focus hebt in jouw training op het gebruik van barbells, dumbbells, krachtmachines en/of weerstandsbanden en deze op een correcte manier zijn opgenomen in jouw trainingsschema, kan dit leiden tot toename van spiermassa en de grootte ervan.

USE IT, BEFORE YOU LOSE IT!

Diverse onderzoeken hebben aangetoond, dat in algemene zin jij na je 30ste begint met het verliezen van spiermassa van ongeveer 3% tot 5% per 10 jaar. Veel mensen lopen het risico om gedurende hun leven ongeveer 30% spiermassa te verliezen. Door krachttraining toe te voegen in je dagelijkse routine, kun je dat verlies vertragen. Wij adviseren je altijd om naar een specialist te gaan met de juiste kennis en kunde voor optimaal resultaat.

Een verbetering van jouw kracht en conditie

Krachttraining is de ultieme manier om zowel jouw kracht in je spieren, alsmede jouw conditie intensief te verbeteren. Afhankelijk van jouw doel, en dus jouw trainingsschema, zorgt bijvoorbeeld het aantal herhalingen en de hoeveelheid gewicht die je gebruikt ervoor dat je zelf kan bepalen welke soort krachttoename je kunt bereiken:

   • Uithoudingsvermogen van je spieren: als jij ervoor kiest om op een hoger aantal herhalingen (15+ herhalingen per set) te trainen met een lager gewicht, kan dit leiden tot een betere spierconditie. Oftewel: je ontwikkelt het vermogen om langere trainingen vol te maken.
   • Hypertrofie: het gebruik van gemiddelde tot zware gewichten op een gemiddeld aantal herhalingen (6-12 herhalingen per set) kan resulteren in een stimulatie tot het opbouwen van spiermassa.
   • Maximale spierkracht: gebruik jij in je trainingsschema een periode een lager aantal herhalingen (3-5 herhalingen per set) met zwaardere gewichten, dan stel jij jouw lichaam in staat om zich continu aan te passen aan een zwaarder geladen set die je uitvoert. Dit resulteert vervolgens in het opbouwen van jouw maximale kracht en dus het aanmaken van nog meer spiermassa.

Wij adviseren onze klanten regelmatig om in diverse ‘rep ranges’ (herhalingen per set) te trainen om een zo uitgebalanceerd mogelijk schema te voltooien. Dit heeft als doel: maximaal haalbare resultaten in een zo kort mogelijke periode. Bovendien kan een combinatie met een bepaalde vorm van cardio gerelateerde oefeningen zeer veel voordelen in hebben in het behalen van jouw doelen.

Met rebels Gym gericht werken aan je doel

 • Afvallen
 • Spiergroei
 • Beach body
 • Droomlichaam

PLAN EEN GRATIS INTAKE!

Rebels Gym

Weg met het ‘Jo-Jo Effect’

Door krachttraining op de juiste manier te benutten, heb je de mogelijkheid om een gezondere en meer optimale verbranding op gang te helpen. En als je denkt dat daar de voordelen van jouw vetverlies ophouden, lees dan verder, want niks is minder waar.

Zodra jij meer spiermassa opbouwt, is jouw lichaam in staat om niet alleen tijdens een krachttrainingssessie vetmassa te verbanden, maar ook daarbuiten. Dit in combinatie met het juiste voedingsplan, zorgt ervoor dat jij effectiever calorieën kan verbranden. De hele dag door. Dus: meer spiermassa = meer verbranding. Let’s go Rebels!

Een boost in je mentale gezondheid

Regelmatig naar de sportschool en daar een efficiënte training afwerken resulteert niet alleen in er beter uit zien, het kweken van meer spiermassa en beter je eigen gewicht onder controle kunnen houden. Maar een van meest belangrijke andere voordelen van krachttraining is dat jij jouw mentale gezondheid flink kan verbeteren. Zo komen er tijdens het sporten stofjes vrij, genaamd endorfine, die ervoor zorgen dat jij je lekkerder in je vel voelt zitten. Bovendien zorgt krachttraining bij veel mensen ervoor, zo ook bij ons klanten, dat je meer zelfvertrouwen opbouwt. Je ziet er immers elke dag een beetje beter uit!

Verandering van lichaamssamenstelling

Wie wil dat nou niet? Een positieve verandering in de samenstelling van je lichaam. Klinkt te mooi om waar te zijn toch? Nou, als jij beschikt over een op jouw wensen en behoeften afgestemd trainings- en voedingsschema, is ‘alles’ mogelijk. Krachttraining stelt jouw lichaam instaat om spiermassa te kweken en vetmassa te verbranden met als resultaat het verbeteren van jouw algehele lichaamssamenstelling. Zo zeggen wij Rebels Gym altijd: ‘wij hebben veel respect voor mensen die aan hun lichaam werken. Veel dingen in de wereld zijn te koop, maar hier moet je zelf hard voor werken. Dit zorgt niet alleen voor ons respect, maar is ook een teken van zelfrespect’. Je zult immers de rest van je leven, het met jouw lichaam moeten doen.

Gezondere botten

Het is echt zo: sterkere spieren leiden tot sterkere botten. Dat er veranderingen in ons lichaam plaatsvinden gedurende wij ouder worden, staat als paal boven water. Maar deze veranderingen kunnen wij, indien op de juiste manier, wel enigszins beïnvloeden. Zo is uit onderzoek gebleken dat weinig tot geen lichamelijke activiteit of het consistent maken van slechte keuzes in jouw voedingspatroon, kunnen leiden tot een verminderede kwaliteit van jouw botmassa. Dit willen we natuurlijk niet, dus wat nu? Bij Rebels Gym richten wij ons op de juiste krachttraining en de juiste voeding, afgestemd op jouw lichaam. Hierdoor is het mogelijk om achteruitgang in de kwaliteit van jouw botten tegen te gaan. Hoe werkt dit dan? In een notendop: krachttraining gerelateerde oefeningen die de botten belasten, zetten het lichaam aan het werk om sterkere botten met een hogere dichtheid te bouwen.

Verbeterde lichaamsfuncties

Krachttraining zorgt voor een verbetering in flexibiliteit, balans, houding en coördinatie. Dat deze factoren direct in verband gebracht kunnen worden met krachttraining spreekt voor zich. Een beweging die jij over tijd continu verbetert en sterker maakt, maken het mogelijk om je flexibiliteit en mobiliteit te vergroten. Een ander voordeel van de juiste krachttraining is dat het je houding en coördinatie verbeteren. Vooral voor degene die met ‘vrije’ gewichten traint, zoals barbells, dumbbells en lichaamsgewichtoefeningen.

Minder kans op blessures

Verhoogde botdichtheid en verbeterde lichaamsfuncties, zoals flexibiliteit, mobiliteit en houding door middel van de juiste krachttraining verminderen ook het risico op blessures. Zo is het hebben van een goede spierbasis belangrijk voor alle lichaamsbewegingen, je balans, de coördinatie en in algemene zin: blessurepreventie. Zodra een bepaalde spier te zwak is, zorgt deze voor substantieel meer druk op de verbindingspees naar een andere spier of bot en kan dit, na verloop van tijd, leiden tot tendinitis (ontsteking van je pees).

Goede gezondheid van je immuunsysteem

Zo veel voordelen en we zijn nog niet klaar. Wist je dat krachttraining een bijdrage kan leveren aan een verbetering van je immuunsysteem? Dus minder ziek zijn. Bewegen zorgt voor een vertraging in de afgifte van cortisol (stresshormonen) die het risico op bepaalde ziekte kunnen verhogen.

Verbeterde slaap

Krachttraining biedt de mogelijkheid om jou gemakkelijker in slaap te laten vallen en de algehele slaapkwaliteit te verbeteren. En laat een ding heel duidelijk zijn: kwalitatief betere slaap, leidt tot een beter herstel. Jouw lichaam herstelt zich pas echt, als het slaapt. Bij Rebels Gym adviseren wij onze klanten dan ook om gemiddeld tussen de 7-9 uur kwalitatief goede slaap te pakken. Kortom: de juiste voeding eten, effectieve krachttraining uitvoeren en vervolgens slapen als een baby, zodat jij de volgende dag uitgerust en energiek opstaat.

Cardiovasculaire gezondheid

Bij het woord cardio denken veel mensen aan het lopen van marathons, ritten fietsen van 200 km of eindeloos baantjes trekken in het zwembad. Maar velen weten niet dat krachttraining ook kan helpen om bijvoorbeeld je hart en longen te versterken en daarbij de capaciteit te vergroten om zuurstofrijk bloed naar je spieren te pompen.

Al met al, als jij je krachttraining goed uitvoert, gaan de voordelen veel verder dan alleen spiermassa opbouwen of afvallen. Het toevoegen van dit soort oefeningen leidt tot algehele verbeteringen voor jouw fysieke gesteldheid, mentale gezondheid en algemene welzijn.