Hoe kun je je training vereenvoudigen?

Terug naar de basis van krachttraining

Ben je op zoek naar een snelle manier om het effect van je trainingen radicaal te verbeteren? En wil je weten hoe je in één week tijd 10 kilo lichaamsvet kwijt kunt raken of de omtrek van je biceps spectaculair kunt laten groeien? Helaas, dit soort beloftes zijn niet realistisch en hebben vaak zelf een negatieve invloed op hoe effectief je traint. En daar hebben we het hier dan verder ook niet over. Liever vertellen we je hoe je echt effectief traint, door terug te gaan de basis van krachttraining. De combinatie van consistentie met een goede structuur is nog altijd de meest betrouwbare en effectieve manier van trainen. In dit artikel vertelt Rebels Gym hoe je training vereenvoudigen je helpt om effectiever te trainen.

1. Zorg voor een goede structuur

De manier waarop je je trainingsschema structureert, is bepalend hoe snel je vooruitgang boekt met afvallen of spieropbouw. Wanneer het meeste uit je training halen je doel is, heeft het namelijk weinig zin om je druk te maken over de meest ideale rustperiode of een hyperfixatie te leggen op specifieke spiergroepen. Kies in plaats daarvan voor een split-schema en voer dit consistent uit. Het harde werk zal zich uitbetalen in resultaten die bovendien meetbaar zijn, omdat je precies weet wat je gedaan hebt en hoeveel vooruitgang je hebt geboekt.

2. Samengestelde krachtoefeningen

Je begint de vereenvoudiging van je training met het selecteren van de juiste oefeningen. Door hierbij voor samengestelde oefeningen te kiezen, pak je hele spiergroepen aan in plaats van op je op een geïsoleerde spier te richten. Hierdoor win je aan spiermassa en kracht in grotere spiergroepen. Oefeningen waarbij je grote spiergroepen gebruikt, zoals bij bankdrukken, squats of de deadlift, werken het beste om dit soort effecten te bereiken.

Deze samengestelde oefeningen bestaan er voor elk lichaamsdeel: pull-ups voor je rug, de overhead press voor de schouders en lunges voor de benen om er een aantal te noemen. Bovendien dragen deze oefeningen ook bij aan de functionaliteit van je spieren. Door te kiezen voor ‘werkende bewegingen’, in plaats van je te richten op individuele spieren, bouw je kracht op in de hele spiergroep. Zo train je effectief aan een goede basis voor alles wat je verder nog wilt bereiken als krachtsporter.

3. Je training aanpassen

Je training vereenvoudigen betekent overigens niet dat je alle complexiteit uit je training moet halen. Door unilaterale training (links en rechts apart trainen), te werken met de nadruk op bewegingsbereik of andere gerichte oefeningen onderdeel van je training te maken, zullen je trainingsresultaten aanzienlijk verbeteren.

Daarnaast is het spreiden van je trainingsdagen met een split-schema ook een zeer effectieve manier om groei te maximaliseren en overtraining te minimaliseren. Zo heb je altijd voldoende rust en kun je krachttraining ook makkelijk met andere vormen van training combineren, zoals cardio. Wanneer de basis in orde is, komen de resultaten vanzelf!

Met rebels Gym gericht werken aan je doel

  • Afvallen
  • Spiergroei
  • Beach body
  • Droomlichaam

PLAN EEN GRATIS INTAKE!

Hulp nodig bij vereenvoudigen training?

Door je training te vereenvoudigen en je te concentreren op de basis, kun je als krachtsporter meer bereiken in minder tijd. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Of wil je beginnen met trainen en het direct goed aanpakken? Bij Rebels Gym kun je terecht voor personal training inclusief een voedingsschema op maat. Neem gerust contact met ons op via +31(6) 30 37 23 54 of info@rebels-gym.com.