Balance is key

Consistentie maakt het verschil

Er bestaan veel diëten waar je veel afvalt in een paar weken tijd. Je valt binnen twee weken vijf kilo af en raakt erg enthousiast over je resultaat. Maar uiteindelijk gaat het om de consistentie. Dit is de sleutel tot het duurzame succes. Het is belangrijk dat je bepaalde patronen in je leefstijl ontwikkelt wat je lang kunt volhouden. Alles draait om de balans.

Maar hoe kom je in balans?

Als eerste stap is het belangrijk om te weten hoeveel calorieën er in voedingsstoffen en dranken zitten en hoeveel gram je inneemt. Dit doe je door eerst je voedingsinname af te wegen en in te voeren in een online app, zoals ‘’MyFitnessPall’’. Hierdoor krijg je inzicht in je calorie inname. Veel mensen denken wel te weten hoeveel calorieën in een bepaalde maaltijd zitten. Maar wanneer ze het daadwerkelijk gaan afwegen en gaan invoeren in de app, komen ze vaak toch hoger uit in calorieën.

Wanneer je een aantal weken consistent jouw calorieën die jij binnenkrijgt bijhoudt, weet je wat je kunt eten om binnen je caloriebehoefte te blijven. Meer weten over jouw caloriebehoefte? Hierover hebben we ook een blog geschreven. Wanneer je inzicht hebt in jouw caloriebehoefte en het aantal calorieën per maaltijd, kun je verder met de 80/20 regel.

80/20 regel

We zweren bij de 80/20 regel. Als je 80 procent van de week gezonde maaltijden binnenkrijgt met voldoende eiwitten, koolhydraten, gezonde vetten, vitamines en mineralen, creëer je de juiste balans in onder andere jouw spijsvertering en energie. Hierdoor ga je resultaten boeken. Die andere 20 procent kun je gerust wat ongezonds eten of drinken. Je moet ook niet te streng voor jezelf zijn en jezelf af en toe wat lekkers gunnen. Je werkt hard voor een bepaald resultaat en mag af en toe ook genieten. Door deze levensstijl aan te houden kun je het ook makkelijker volhouden en ga je alsnog resultaten zien. Op deze manier leer je jouw lichaam omgaan met bepaalde patronen om optimaal te kunnen presteren, zonder het gevoel te hebben dat je niks mag. Het resultaat zal iets minder snel te zien zijn dan bij een crash dieet, maar je creëert wel een nieuwe gezonde leefstijl die duurzaamheid biedt en het welbekende jojo-effect voorkomt. Heb geduld, het komt echt!

Voedingstips voor de ‘’80%’’

Om de juiste balans te creëren, is het handig om te weten welke voedingsmiddelen goed voor je zijn en wat juist niet. Hier onder zijn een aantal tips opgesomd die onmisbaar zijn in je voedingspatroon.

1. Ga voor magere voeding. Kies bijvoorbeeld als eiwitbron voor kipfilet, garnalen, witvis, linzen.
2. Groenten. Neem iedere dag minimaal 250 gram groenten per dag. Voorbeelden van goede voedzame groenten zijn broccoli, bloemkool, sperziebonen of wortelen.

3. Neem koolhydraten in. Dit is een belangrijke voedingsstof waar je energie van krijgt. Ga wel voor de juiste koolhydraten, zoals zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkorenbrood, crackers of zoete aardappel.

4. Neem voldoende vitaminen en mineralen. Hiervoor kun je kiezen om supplementen in te nemen. Denk hierbij aan magnesium. Dit is goed voor de vorming van bot en spieren, maar draagt ook bij aan extra energie bij vermoeidheid.

5 Drink voldoende water. Door voldoende gehydrateerd te blijven, helpt het bij je spijsvertering en helpt het om voedingsstoffen in je darmen op te nemen. Daarnaast stimuleert het de vetverbranding.

Meer tips? In deze blog staat er een uitgebreide uitleg waarom het zo belangrijk is om bepaalde voedingsstoffen in te nemen en staan vol met de juiste ingrediënten voor jouw droomlichaam!

Met rebels Gym gericht werken aan je doel

  • Afvallen
  • Spiergroei
  • Beach body
  • Droomlichaam

PLAN EEN GRATIS INTAKE!

Rebels Gym

Hoe ga je om met de andere 20%?

Zoals hierboven beschreven is het belangrijk om 80 procent van de tijd gezond te eten. Maar hoe ga je dan om met de andere 20 procent? Op welke manier kun je het beste ‘’cheaten’’, zonder dat dit uit de hand loopt?

Plan bepaalde momenten in. Zorg ervoor dat je koelkast niet vol staat met suikers en lekkernijen. Dit is te verleidelijk. Je moet er iedere keer naar kijken en straft jezelf omdat je het niet mag. Plan bepaalde momenten in de week in dat je iets lekkers van jezelf mag eten of drinken en haal het dan pas in huis.

Kleine verpakkingen. Wanneer je iets ongezonds inkoopt, zorg er dan voor dat je voor kleine porties gaat. Je kunt ervoor kiezen om een grote zak chips te kopen, maar er zijn ook kleine varianten. Je kunt ook een kleine portie friet bestellen, er zijn grote chocoladerepen, maar ook de mini chocolaatjes die per stuk verpakt zijn. Wanneer je gaat voor de kleine variant, scheelt dit veel in je inname en zal je percentage ‘’ongezond voedsel’’ ook niet ineens ver omhoogschieten. Op = op.

Plan vooruit. Weet je maandag al dat je zaterdag een feestje hebt? Zorg er dan voor dat je de rest van de week gezonde voedingsmiddelen binnen krijgt, zodat je zaterdag wel wat kunt drinken en eten op je feestje.

Ben jij klaar voor balans in jouw nieuwe leefstijl?